Over het Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer en omgeving, een paradijs voor: natuurliefhebbers, zonaanbidders, watersporters, voor iedereen!

 

Natuurliefhebbers

Op en rond het Zuidlaardermeer, valt voor de natuurliefhebber veel te ontdekken. Het meer is 671 ha. groot waarvan 121 ha. oever en rietland is. Zowel nationaal als internationaal staat het meer bekend als een zeer belangrijk vogelgebied. Sinds 2008 is het Zuidlaardermeer ook het leefgebied van de bever.

Tijdens een fiets-, wandel-, of vaartocht maak je kennis met het unieke karakter, met vanaf iedere kant van het meer andere uitzichten. Het Zuidlaardermeer ligt nl. op de grens van Groningen en Drenthe. Groningen; bekend om het weidse landschap en de polders. Drenthe; bekend om de bossen, heide en vennen. Als natuurliefhebber moet je zeer beslist een bezoekje brengen aan de prachtige weidevogelgebieden (de Oever-, de Oost-, en de Onnerpolder) en het vloedmoeras (Leinwijk).

Zonaanbidders

Het zomerseizoen wordt feestelijk ingeluid aan het Zuidlaardermeer met Swingin Zuidlaardermeer. Eind juni kun je genieten in de paviljoens van live-muziek. De rondvaartboten zorgen ervoor dat je overal komt. Het meer is bij uitstek geschikt voor zonaanbidders. Aan de noordkant van het Zuidlaardermeer is een prachtig zandstrand met speelweiden en een zwembaai. De hele dag lekker luieren op het strand of op de boot. Wellicht besluit je om daarna een terrasje te pakken of lekker te gaan eten bij één van de horeca-gelegenheden. Een zonnige zomerdag kan niet beter afgesloten worden! Aan het water is het optimaal ontspannen.

Watersporters

De echte waterliefhebber kan op het Zuidlaardermeer zijn hart ophalen. Er is nl. volop gelegenheid om te zwemmen, te vissen, te varen, te zeilen en te windsurfen. Het Zuidlaardermeer wordt optimaal onderhouden. Onlangs is er veel geïnvesteerd in baggerwerkzaamheden en het herstellen en bevaarbaar maken van kanalen, bruggen en sluizen. Met een diepgang van 1.50 meter en ruim 2 meter in de vaargeul, is het één van de best bevaarbare meren in Noord Nederland. Zo is en blijft het voor een grote groep watersporters toegankelijk. Heb je geen eigen boot en wil je toch graag het water op? Op meerdere plaatsen kan er een roei-, zeil-, of motorboot gehuurd worden maar ook een rondvaarttocht kan gemaakt worden en toont je de mooiste plekjes van het meer. Het meer is een goede uitvalsbasis voor een watersportvakantie op de Groninger kanalen, of voor een dagje winkelen met je boot in hartje Groningen.

 

Voor iedereen!

Niet alleen de natuurliefhebbers en de watersporters kunnen hun hart ophalen. Het Zuidlaardermeer is voor echt voor iedereen! Voor de schaatsers. want als het weer het toelaat wordt er in de winter volop geschaatst. Voor spelletjesfreaks. Gedurende het hele jaar kan er rondom het meer een uniek spel worden gespeeld: Letterboxen. Er zijn in het gebied meer dan honderd boxen met unieke stempels verstopt. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk boxen te vinden en de stempels te verzamelen. Dit spel is wandelend, fietsend of varend uit te voeren. Voor meer info kijk op www.letterboxen.nl. Voor wandelaars en fietsers. Rond het meer zijn verschillende fiets- en wandelroutes, maar het “rondje Zuidlaardermeer” moet je gefietst hebben. Je kunt met het zelfbedieningsfietspontje van het Groninger Landschap het Drentse Diep oversteken. Tevens kun je dan een bezoek brengen aan molenmuseum “de Wachter”, het Sprookjeshof of rondkijken in één van de omliggende esdorpen of veenkoloniale dorpen. Voor langblijvers. In één dag ben je nog beslist niet uitgekeken op dit mooie gebied en daarom is overnachten ook mogelijk rondom het Zuidlaardermeer, hetzij in één van de jachthavens, de campings, een recreatiebungalow, hotel of bed & breakfast.